Translate

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Καρναβάλι Πολυγύρου Carnaval de Polygyros




Γνωστό  το καρναβάλι του Πολυγύρου με ιστορία από τη δεκαετία του '50. Την Κυριακή της Τυροφάγου (Αποκριάς) αναβιώνει το έθιμο της «Κατσ' αμάκας» όπου προσφέρονται κρασί και εδέσματα ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων.

«Παλιό πολυγυρινό καρναβάλι: Η άλλη όψη της ζωής»Πολύγυρος, περιοδική έκδοση Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου, τχ. 79 (Ιαν.-Μαρτ. 2015), σσ. 30-36  http://issuu.com/poligiros/docs/poligiros79?e=3467818/12041204

Το Πολυγυρινό Καρναβάλι ξεκινά την Τσικνοπέμπτη , με το παραδοσιακό τσίκνισμα στο δρόμο, ενώ παρέες καρναβαλιστών χορεύουν με τον ήχο των ζουρνάδων παρασέρνοντας στο χορό μικρούς και μεγάλους. Ακολουθούν ξέφρενες ημέρες κεφιού και γλεντιού με διάφορες εκδηλώσεις, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, ψυχαγωγικά προγράμματα, συναυλίες κ.ά. Την Κυριακή της Αποκριάς η Φιλαρμονική του δήμου χρωματίζει τις πλατείες και τους δρόμους με αποκριάτικους ρυθμούς, ενώ στον πεζόδρομο ξυλοπόδαροι και κλόουν διασκεδάζουν τους μικρούς φίλους. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας πραγματοποιείται η μεγάλη παρέλαση με τη συμμετοχή ομάδων, συλλόγων, σχολείων και κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου.
Ακολουθεί λαϊκό ξεφάντωμα, ενώ η Κατσαμάκα (αυτοσχέδια ταβέρνα των κατοίκων που σημαίνει κάτσε και φάε τζάμπα) προσφέρει δωρεάν σε όλο τον κόσμο κρασί, ντόπιο λουκάνικο, πιτάκια και ελιές. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα με το πέταγμα του χαρταετού στην παραλία Γερακινής κι ένα τελευταίο γλέντι με ζουρνάδες και νηστίσιμους μεζέδες και κρασί, όπως προστάζει η μέρα.






ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Δείτε φωτογραφίες από το Καρναβάλι Πολυγύρου 2015 (Φώτο)